Založ si blog

Václav Havel

Na pražskom hrade veje zástava, stiahnutá na pol žrde. Po dlhých desaťročiach. Český národ trúchli. Prečo si tak národ zamiloval svojho prezidenta Havla? Pretože sa so svojim prezidentom ľahko identifikoval. Bol jednoduchý a skromný. A celkom určite bol ľudový. S nikým tak národ nesplynul, ako práve s Havlom. Bol tým jednoduchým Honzíkem, ktorý sa stal kráľom. Spoza pece, rozumej, z väzenia, rovno na hrad. Rozprávka, ktorá sa v rámci ľudských veci, len tak neudeje. A k tomu usmievavá a dobrotivá manželka Oľga, a máme romancu. A to hovorím, s úplnou vážnosťou a rešpektom.

V tejto súvislosti mám v sebe istý smútok. Smútok typu „ten áno, ten nie“. Akási závisť v prospech Gustáva Husáka. Husák zomrel v osamení a takmer nepozorovane. O štátnom pohrebe nemohlo byť ani reči. To, čo nikdy nepochopím, je nenávisť a zloba s ktorou Havel pristupoval k minulosti. Tá moc, ktorú tak nenávidel, ho katapultovala až na pražský hrad. Dobrovoľne, a mnohí vedia, že systematicky a plánovane. Ale v zlobe nebudem, pretože už zaplatil. Kedysi pred desaťročiami sa vravelo, mama s otcom mi to hovorili, že smrťou človeka sú splatené všetky hriechy a všetko čo snáď človek, za svojho života, zlé vyviedol. Teraz hovorím všeobecne. takže v zlom už viac nebudem, pretože je zaplatené. Cenou za hriech je smrť. Každý zaplatíme.

 

Vdova Havlová

Ihneď po manželovej smrti, Dagmar Havlová prichádza na hrad, na pozvanie Václava Klausa. Verejnosť je informovaná, že sa má zísť s prezidentom republiky, aby spolu prejednali otázku štátneho pohrebu Václava Havla. V tejto otázke má ex prvá dáma, len máločo povedať. Havlová si šla pre zmluvu o vdovskom zabezpečení. Je to právna súčasť štátneho pohrebu. Náleží jej, podľa zákona bohatá renta, ktorá sa v súčasnosti pohybuje okolo stopäťdesiat tisíc českých korún, vyplácaná mesačne. Navyše dostane refundácie pre prípadné kúpele, liečenia v zahraničí a rovnako i cestovné náhrady, ktoré jej zaplatia cesty, kamkoľvek si povie. Štátna vdova je v zmluve zaviazaná k serióznemu reprezentovaniu štátu. Materiál zaväzuje pani Dagmar k vdovstvu. Ak sa rozhodne vstúpiť do ďalšieho manželstva, je možné jej túto podporu odobrať, alebo skrátiť. Je to bežný postup aj v zahraničí. Prečo sa o takýchto veciach neinformuje verejnosť, nechápem. Česi sú smrťou Václava Havla doslova paralizovaní. Akoby sa v Česku, v týchto dňoch, zastavil čas. Ľudia plačú. Vojenská zdravotná poisťovňa v Českej republike (VoZP) oznámila na svojej stránke skon Václava Havla, veľmi zvláštnym spôsobom. Nezabudla sa pochváliť, že Havel bol jej poistencom.

 

Václav Havel má strach

Dojíma ma človečenské hľadanie a tápanie pána prezidenta, len pár dní pred smrťou. Václav Havel pociťoval, ako citlivý a vnímavý človek, úzkosť a strach. Vedel, že sa blíži jeho smrť. Všetci to vedeli. Najmä jeho blízki. Od marca roku 2011, kedy dotočil, ako režisér, svoj film „Odcházení“, si s niektorými hercami vyfajčil jointa, práskol to na neho Jiři Macháček, herec, ktorý v jeho filme hral, to sním šlo „dolu vodou“. Počas tohto jeho posledného roku, Václav Havel, veľmi rýchlo telesne, ale i duševne upadal. Mal len jednu pľúcu a i ta bola napadnutá novým, iba pred nedávnom sa objaviacim ložiskom. Tkanivo chorej pľúce púšťalo vodu a škodlivé enzýmy, ktoré ho celkovo oslabovali. Havel bol navyše silný fajčiar. Bol nepokojný a stiahnutý do seba. Prestal komunikovať so svetom a utiahol sa na Hrádeček neďaleko Trutnova. Ti najbližší zistili, že má strach a úzkosť. Požiadal o nejaké konzultácie odborníkov na dušu. Ktosi z jeho okolia mu navrhol, aby si zavolal pražského arcibiskupa a aby sa spoločne modlili. Václav Havel to odmietol, naznačuje spisovateľ, publicista a priateľ Václava Havla, Karel Hvížďala. Rozhodol sa pre útechu od samotného Dalajlámu. Pretože ten je údajne nemajetný, cestu i celú návštevu platil Havel z vlastných prostriedkov. Prečo sa takto rozhodol, Havel vysvetľuje tak, že biskupi nemajú v sebe to „opravdické a inspirující“. Najvyšší, jednej z budhistických škôl, Dalajlama, pricestoval do Prahy 10. decembra 2011. Vyše hodiny debatoval s prezidentom. Prezident Havel,  požiadal duchovného o pomoc zmierenia sa so svetom a prevedenie z tohto sveta, do večnosti. Dalajláma podaroval Havlovi sväté propriety. Biely šál a zlaté koleso, symboly duchovnej pomoci, moci a odhodlania. Havel si ich vzal na Hrádeček a predmety mal na malom stolíku, rovno pri posteli. Mali mu napomôcť v jeho úzkosti a strachu pri odchode z tohto sveta. Václav Havel zomrel za osem dní, od stretnutia s Dalajlamom. V dopoludňajších hodinách. Pokojne a v spánku.

TOPlist

Súdruh Matovič je fasa súdruh

03.05.2020

No a čo …ak je chorý, nech je. Potom, čo sa spolu prebudíme, dáme si poriadneho hubana, ešte mu milo páchne z úst, a spoločne držiac sa za ruky odpochodujeme k súdruhovi psychiatrovi. On si vezme svoje lieky, pravideľnú injekciu a ja pôjdem predávať Nota Bene spolu s manželkou do podchodu. A môj premilený, dopletený Matelko sa so svojou aktovkou, poberie na úrad vlády. [...]

Matovič nám ukázal a ešte bisťu bohu ukáže . . . až ukáže

29.04.2020

Ja viem, že nasledovná fotka už obehla slovenský internet a teda vás ničím neprekvapím, aj keď korektne doložím, že sú to nohy súdruha Matoviča, počas zasadania krízového výboru. Čo je však nové, je tá skutočnosť, že súdruh nám na budúcom súdružskom krizovom zasadaní ukáže aj svojho matelka pod stolom, ako si ho obierá od cuckov, pravdepodobne spôsobených roky [...]

Anka Frňová: Václav Havel ležící, spící

02.11.2013

Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí! Tento minimalistický otčenáš som po prvý krát počula od Václava Havla, myslím že ho zarecitoval z balkóna Melantrichu, v roku 1989. Pred tým sa spôsobne uklonil a odfrkol si a odchrchľal. A pani Marta Kubišová zaspievala. Bolo to režírované a dojemné. Václav Havel vždy tvrdil, že túto riekanku vymyslel sám [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

anka

Plk. v. z. MUDr. Anna Frňová navždy odišla dňa 6. januára 2016. Pokračujeme, priatelia, síce bez Anky, ale s rovnakým súdružským zápalom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 572985x
Priemerná čítanosť článkov: 11937x

Autor blogu

Odkazy