Založ si blog

Anka Frňová: Václav Havel ležící, spící

Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí!

Tento minimalistický otčenáš som po prvý krát počula od Václava Havla, myslím že ho zarecitoval z balkóna Melantrichu, v roku 1989. Pred tým sa spôsobne uklonil a odfrkol si a odchrchľal. A pani Marta Kubišová zaspievala. Bolo to režírované a dojemné. Václav Havel vždy tvrdil, že túto riekanku vymyslel sám (jej autorom je Gándhi). Keď som to zaklínadlo počula, zmocnila sa ma definitíva, pocit, že je všetko totálne stratené a nič už nepôjde vrátiť. Túžby mnohých ľudí sú pochované a zmarené. Koleso dejín zastalo. So škrípaním. Prekvapene sa rozhliadlo a zhúklo: „seru na to!“.

Člen KSČ

Súdruh Václav Havel bol do 69. roku riadnym členom KSČ (súbežne predsedal PEN klubu). Videla som ho párkrát. Bolo to tesne po novembrovej revolúcii. O niekoľko dní si tento masový akt pripomenieme. Havel na mňa pôsobil ako troska. Bol roztrasený a neistý. To, že bol Václav Havel členom KSČ, mnohí odmietajú. Zdeněk Mlynář, niekdajší člen Ústredného výboru KSČ vo svojej knihe „Mráz prichádza z Kremľa“ v tiráži svojej publikácie predstavuje niektoré osobnosti. Stranícku príslušnosť Václava Havla v nej jasne potvrdzuje. To sa prekrýva i so záznamami ŠtB. Sám Mlynář vystupuje v tomto období ako chartista. Kniha vyšla v Kolýne nad Rýnom v roku 1978.

Spolu s disidentom Jirousom, ktorý bol neustále pod dozorom štátnej bezpečnosti, prejavovali spolu s Havlom, menšinové sexuálne zameranie. Medzi jeho spolu-chartistami bolo hneď niekoľko intímnych priateľov. D. D. a A. V. Jeden bol po-novembrový veľvyslanec v USA a nedávny minister obrany ČR, a druhý, vysoký pohlavár katolíckej cirkvi. Významná chartistka Kamilka Bendová mu aj na verejnosti hovorila “ teplý bratříčku“. Pri bujarých večierkoch, ktoré často disidenti usporadúvali, prebiehali hlučné a divoké orgie. Havel sa nikdy k „akcii“ nepridal. Rozjareným a opitým dámam o štyroch ráno vykal a neustále sa im snažil niečo dôležité vysvetľovať.

Vo väzení

Vo väzení mával Václav Havel často pracovné zaradenie v práčovni. Staral sa o bielizeň spoluväzňov. Nemusel byť tak účastný na ťažkých väzenských prácach, pri ktorých sa vyžadovala fyzická sila a plnenie tvrdých noriem. Niektorí spoluväzni sa domnievali, že Havel bol udavač. Za toto ho väzni opakovane fyzicky napadali. Havel útočníkov nikdy príslušníkom väzenskej správy neoznačil. Dostával pravidelne balíčky od rodiny a priateľov, dokonca i priepustky domov, čo bolo hodne výnimočné. Jeho spoluväzni sa napriek tomuto privilegovanému prístupu mýlili. Havel nikdy s ŠtB nespolupracoval. To, čo Havla hodne oslabovalo, charakterovo a osobnostne, bola jeho závislosť na alkohole. Jeho stav bol klinický. Sám počas uväznenia, keď bol „odstavený“ od alkoholu, prekonával klinické príznaky abstinencie. Opakovane musel byť hospitalizovaný vo väzenskej nemocnici, aby u neho aplikovali detoxikačnú kúru. Tá spravidla trvala niekoľko dní, Potom bol eskortovaný naspäť do väzenia. Jedna detoxikačná kúra sa v roku 1983 nepodarila. Havel počas nej dostal silný epileptický záchvat. A to hneď dva záchvaty bezprostredne po sebe, čo sa i dnes považuje za vážny stav. Bolo to v roku 1983. Šlo o Grand mal záchvaty. Dohrýzol si pri nich ústa. Lekári vytvorili na vedenie väznice tlak. Havla predčasne prepustili z výkonu trestu.  Predčasne, na podmienku, bol Havel prepustený z väzenia aj v lete v roku 1989.

Václav Havel, už ako prezident Československej socialistickej republiky, absolvoval detoxikačnú a revitalizačnú kúru. Spočívala v medikamentóznej injekčnej liečbe, pití metabolizujúcich čajov a mierneho športu. Použité boli aj niektoré behaviorálne psychologické postupy. Niektorí ľudia si začiatkom deväťdesiatych rokov všimli, že sa Havel dosť zmenil. Jeho hlas sa upokojil, neustála triaška sa vytratila, viacej sa smial a pôsobil omnoho spokojnejšie. Bol to následok kúry, ktorú mu poskytovali významní odborníci na duševné zdravie vo vtedajšom Československu. Ľudia zasvätení do medicínskych postupov dealkoholizácie vedia, že s procesom sú spojené isté nebezpečenstvá, zvlášť ak je pacient starší. U Václava Havla sa začali prejavovať niektoré fyzické problémy. Výstelky jeho čriev sa stenčili a perforovali. Vždy na inom mieste. Vtedy treba pacienta sledovať a vždy účinne chirurgicky zasiahnuť. Zmeny nastali i na iných telesných systémoch.

Osobnosť

Osobnosť Václava Havla vo svojej prirodzenosti vykazovala isté napätie, podozrievavosť a hodne sa prezentovala nedôverčivosťou. Bol utiahnutý a nevýrazný. Nadmerný prísun alkoholu osobnosť nielen „uvoľňuje“, ale i deformuje. Čas je dôležitý. Vo verejnosti vládne predpoklad, že osobnosti alkoholikov sa nejako zásadne zmenia. Nie, nie je to úplne pravda, osobnosť takýchto ľudí sa zásadne nezmení, iba sa zvýraznia niektoré jej črty. Klinické príznaky nevytvárajú nové zápisy, vždy pracujú s tým, čo už k dispozícii majú. Havel začal postupne prejavovať intenzívnejšie nedôveru a podozrievavosť. V osobnosti sa začali prejavovať aj isté projekčné zmeny. Ak sa pre vysvetlenie psychologickej projekcie udáva príklad mníšok, ktoré nenávidia mužov, pretože majú prikázaný celibát, u Václava Havla projekcia zahŕňala nenávisť k minulému režimu, pretože ten mu pripomínal osobnostné „zlyhania“ prejavené v styku s bezpečnostnými zložkami. Psychologická projekcia sa týka osobných intímnych postojov. Nikdy nezahŕňa vyššie spoločenské postoje. Výsledkom nenávisti k minulému režimu mohol byť teda jeho ustráchaný, hodne defenzívny postoj počas výsluchov. Je známe, že Havel počas výsluchov plakal a celý sa triasol. Nikdy nič podstatného nevyzradil, vypočúvanie znášal však veľmi zle.

Väzenská služba v jeho spise uvádza, že Václav Havel sa prejavuje priateľsky, vystupuje a jedná s ľuďmi s ohľadom a vzťahy si dokáže získavať inteligenciou. Jeho správanie vo väzenskom prostredí neprekračuje protispoločenské postoje. Na druhej strane vraj pôsobí samotársky, nezúčastnene a často sa straní kolektívu. Podľa mňa tieto dva obrazy si dosť protirečia. Ak sú pravdivé, Havel bol sociálne zručný a tvárny. Väzenská správa plzenskej väznice na Boroch, odporúča aby väzňa číslo 655, Václava Havla, príslušníci správy, pred ostatnými väzňami chránili a nedovolili im fyzicky ho napádať.

Nadpis môjho článku neprejavuje neúctu k zomrelému Václavovi Havlovi. Je požičaný od Járy Cimrmana a je skôr nadsadeným, synonymickým odkazom, pre životnú púť človeka.

Súdruh Matovič je fasa súdruh

03.05.2020

No a čo …ak je chorý, nech je. Potom, čo sa spolu prebudíme, dáme si poriadneho hubana, ešte mu milo páchne z úst, a spoločne držiac sa za ruky odpochodujeme k súdruhovi psychiatrovi. On si vezme svoje lieky, pravideľnú injekciu a ja pôjdem predávať Nota Bene spolu s manželkou do podchodu. A môj premilený, dopletený Matelko sa so svojou aktovkou, poberie na úrad vlády. [...]

Matovič nám ukázal a ešte bisťu bohu ukáže . . . až ukáže

29.04.2020

Ja viem, že nasledovná fotka už obehla slovenský internet a teda vás ničím neprekvapím, aj keď korektne doložím, že sú to nohy súdruha Matoviča, počas zasadania krízového výboru. Čo je však nové, je tá skutočnosť, že súdruh nám na budúcom súdružskom krizovom zasadaní ukáže aj svojho matelka pod stolom, ako si ho obierá od cuckov, pravdepodobne spôsobených roky [...]

Anka Frňová: Samovražda Gustáva Husáka

24.10.2013

„Anička, myslíte si, žeby som to mal vykonať?“ Opýtal sa ma Gustáv Husák, najmocnejší muž v krajine. Bolo to len pár dni po 17 novembri 1989. „Vychádza mi, že práve toto je tá situácia, ktorá by si vyžadovala tento rázny čin“, premietal Husák nahlas a silno, náruživo si potiahol z cigarety. Znepokojivé bolo, že pôsobil vyrovnane a pokojne. Som [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

anka

Plk. v. z. MUDr. Anna Frňová navždy odišla dňa 6. januára 2016. Pokračujeme, priatelia, síce bez Anky, ale s rovnakým súdružským zápalom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 573441x
Priemerná čítanosť článkov: 11947x

Autor blogu

Odkazy