Založ si blog

Anka Frňová: Jiřina Jirásková bojuje

Je dobré a láskavé, ak si doba svojich vlastných protagonistov, potom čo sa skončí, zmierlivo navždy odprace, ukryje. Pochová a nakoniec pohrebne opatrí. Aby sa veci náležite uzavreli. Nie je dobré kvety presádzať do novej, neznámej zeminy. Zvlášť ak ma pôda celkom iné zloženie, než na aké sme boli zvyknutí. To vám povie každý flórista. Chvíľku sa kvietky tešia zo života, z nového prostredia a potom pomaly uvädajú a nakoniec celkom uschnú. Nová doba im už nesvedčí. Už sa nedokážu prispôsobiť novým pomerom. Každý náležíme tej svojej dobe. Keď sa skončí, a my tu nedopatrením uviazneme, len sa potom zosmiešňujeme. A deti sa nám smejú, že už vôbec ničomu nerozumieme. Mnohí sme plne nepochopili novú dobu, ktorá nastala po osemdesiatomdeviatom roku. A naďalej sa tvárime, ako keby sa nič nestalo.

 

Aká bola

Jiřina Jirásková, v súčasnosti, práve v týchto hodinách, bojuje asi svoj posledný boj. Hodne schudla a pomaly sa jej zastiera myseľ. Je hodne nervózna a dosť kričí. Hodne sa jej priťažilo i fyzicky. Sťažuje sa na bolesti chrbta. Kiež žije naveky. Bola som v posledné mesiace v Prahe a mala som možnosť hovoriť s niektorými ľuďmi, ktorí sa okolo nej v súčasnosti, točia. Je sama. Tých naozaj blízkych, dnes okolo nej, moc nie je. A ktorí sú, cítia sa ponižovaní jej agresivitou a stareckou zlobou. Ostala sama. Zostala pri nej len fenka, trojročná Amálka. Jiřina patrila k dobe minulej, bola s touto dobou veľmi silno zrastená. Patrí však aj dnešku. Schizofrenická rozpoltenosť. Stojí rozkročená medzi oboma epochami a ťažko udržiava rovnováhu. Táto jej vnútorná rozhádzanosť ju vyciciava. Pripravuje o posledné zvyšky jej životnej sily. A to už dlho. Svoju autoritu Jiřina Jirásková, počas celého svojho života čerpala, ako odrazenú veličinu, od svojho často vyľakaného okolia. Potrebovala vždy okolo seba vystrašených ľudí, aby sa sama cítila naozaj bezpečne. Cítila sa tak vždy spokojnejšia. Odrazenou energiou svojej tvrdej, často nezmieriteľnej povahy, ktorá sa mohla mnohým zdať arogantná, tvrdá a necitlivá, pokorovala ľudský svet okolo seba. Jiřina Jirásková bola mimoriadne tvrdý človek. Nikdy som nepoznala tvrdšieho človeka.

 

Jirásková a ŠTB

Spoluprácu s ŠTB podpísala ešte začiatkom sedemdesiatych rokov. Nemala potrebu nejako zvlášť podporovať vtedajší režim, skôr potrebovala kontrolovať, podvoliť si prostredie v ktorom sa, ako umelkyňa, sama pohybovala. Spoluprácou s ŠTB, si dostatočne upevnila postavenie medzi svojimi kolegami. Ich nechuť z jej nekomunikatívnej a neempatickej povahy sa čiastočne zmenila na pocit strachu a obáv. Bola teda pre mocenské zložky silno použiteľná a perspektívna persóna. V položke IQ v jej osobnom spise, ktorý ŠTB o nej pozorne viedla, svieti, na ženu až príliš vysoká hodnota: 131. Táto žena sa orientovala v technike, astronómii, ba i v matematike. V spise boli zmienky o jej inklinácii ku psychológii. Bola hodne sčítaná a ako som už uviedla, mimoriadne inteligentná. Agent z ŠTB, ktorý sa s ňou často „pracovne“ stretával, vždy s úsmevom hovoril: „som zvedavý, čo si na mňa zase ta baba vymyslí“. Niekedy by sa mohlo zdať, že agentom tu bola Jirásková a spolupracovníkom, ten úbohý operatívec.

 

Likvidovala život mnohým hercom

Nepriateľský a nechápavý postoj k Radoslavovi Brzobohatému, ktorý len nedávno skonal, nikdy Jirásková neskrývala. Verejne hanobila herecké dovednosti Radka Brzobohatého. Raz sa o ňom vyjadrila ako o „blbom mačovi“. Kolegom z Vinohrad často hovorila, že pre Radka v jej divadle miesto nie je. Z vinohradského divadla ho v deväťdesiatych rokoch, v podstate vyštvala. K odchodu z tohto hviezdneho ansáblu prinútila i Petra Haničinca. Haničinec musel z jej divadla odísť, pretože sa otvorene postavil proti Jiřine Švorcovej, ktorá nakoniec divadlo opustila. Niektorí herci z Vynohrad však hovoria, že nešlo o politický postoj. Jirásková so Švorcovou boli veľmi dobré kamarátky. Vinohradské divadlo Jirásková šéfovala od 1990 do 2000 roku. Veľmi zlé vzťahy mala i s Vlastou Chramostovou, legendou českého herectva. Chramostová, priam psychologicky, vo svojim pamätiach, rozoberá povahu Jiřiny Jiráskovej. Hovorí tu o nej ako o silno egocentrickej a neznášanlivej osobe. Vraj jej zásadným a určujúcim povahovým prvkom je, že z každej veci musí vždy vyliezť, nepoškvrnená a čistá. Na vlastnom imidži jej hodne záleží. Jirásková sa tvrdo postavila i proti vdove po Radkovi Brzobohatom, Hane Gregorovej. Ta ju po smrti manžela obvinila z toho, že Radoslava, vyštvala z jeho domovského divadla z Vinohrad. Jirásková nedávno v tejto veci zareagovala: „Žádná Gregorová mi nebude mejt prdel!“

 

Rozporuplnosti

Často o sebe Jirásková rozpráva, ako o dievčati z pavlačového domu, pochádzajúcej z robotníckej štvrte. Pri ďalšom nádychu však zanietene vysvetľuje svoj, až manický vzťah ku drahým kožuchom a diamantom. Na jednej strane sa silno sťažuje na mimoriadne zlý zdravotný stav, dokonca hrozí, že sa už čoskoro odoberie do večnosti. Na druhej strane však nezabudne podotknúť, že s obľubou fajči svoje anglické cigarety s ruským tabakom, ktoré stoja, to nikdy nezabudne spomenúť, stošesťdesiat českých korún. A vraj stále popíja koňak Napoleon, ktorý si rada mieša s mirindou. Jirásková sa často vyznáva z lásky a obdivu k mužom. Štátna bezpečnosť však v jej spise uvádza, že vnímala partnersky svet, lesbickým spôsobom. Osobne nedokážem posúdiť, do akej miery je táto čudná informácia pravdivá. Musela byť však nejakým spôsobom podložená, inak by v spise nefigurovala. V partnerskom, manželskom vzťahu bola po dlhé roky so Zdeňkom Podskalským, významným českým režisérom. Jiřina Jirásková nezanechala žiadne deti.

Súdruh Matovič je fasa súdruh

03.05.2020

No a čo …ak je chorý, nech je. Potom, čo sa spolu prebudíme, dáme si poriadneho hubana, ešte mu milo páchne z úst, a spoločne držiac sa za ruky odpochodujeme k súdruhovi psychiatrovi. On si vezme svoje lieky, pravideľnú injekciu a ja pôjdem predávať Nota Bene spolu s manželkou do podchodu. A môj premilený, dopletený Matelko sa so svojou aktovkou, poberie na úrad vlády. [...]

Matovič nám ukázal a ešte bisťu bohu ukáže . . . až ukáže

29.04.2020

Ja viem, že nasledovná fotka už obehla slovenský internet a teda vás ničím neprekvapím, aj keď korektne doložím, že sú to nohy súdruha Matoviča, počas zasadania krízového výboru. Čo je však nové, je tá skutočnosť, že súdruh nám na budúcom súdružskom krizovom zasadaní ukáže aj svojho matelka pod stolom, ako si ho obierá od cuckov, pravdepodobne spôsobených roky [...]

Anka Frňová: Václav Havel ležící, spící

02.11.2013

Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí! Tento minimalistický otčenáš som po prvý krát počula od Václava Havla, myslím že ho zarecitoval z balkóna Melantrichu, v roku 1989. Pred tým sa spôsobne uklonil a odfrkol si a odchrchľal. A pani Marta Kubišová zaspievala. Bolo to režírované a dojemné. Václav Havel vždy tvrdil, že túto riekanku vymyslel sám [...]

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

anka

Plk. v. z. MUDr. Anna Frňová navždy odišla dňa 6. januára 2016. Pokračujeme, priatelia, síce bez Anky, ale s rovnakým súdružským zápalom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 573257x
Priemerná čítanosť článkov: 11943x

Autor blogu

Odkazy