Založ si blog

Anka Frňová: Dvadsať rokov od úmrtia Gustáva Husáka

Nebudem si pripomínať 17. november. Bolo by to, podľa môjho názoru trochu nerozumné a konzervované. Zaseknuté voľakde v čase. To je, akoby sme chceli odvrhnúť posledných 20 rokov a tvárili sa, že sa vôbec nič nestalo. Akoby sme onemeli a upadli do kómy už pred rokmi. Je pravdou, že sme tak-trochu kultúrou smrti.  Slávime, spomíname, múdrieme, možno až ex post. Málokedy sa radujeme zo ženícha, či nevesty, keď sú ešte medzi nami.

Zostal len sľubujúci, radostný a očarovaný jasot, spred dvoch desaťročí, keď ľudia vyšli do ulíc. Tie šťastné momentky dodnes trčia. Revú. Veci sú jednoduché. Dobré alebo zlé. Netreba politológa, ani iného špekulanta. Lebo je to o tom, aby sme si mali kam ľahnúť a mať vlastnú strechu nad hlavou. A ešte voľačo chutného do žalúdka. To je prapodstatou všetkého ľudského.

Zajtra 18. novembra, uplynie 20 rokov od úmrtia Gustáva Husáka. Zohnala som pekné mäso. Spravím rezne, uklohním zemiakový majonézový šalát a postavím na slávnostnú polievku. Teším sa, ako mi bude pokojne klokočiť na šporáku. Do toho tikot hodín, čo mám na stene. Pomalé umieranie. Nahádžem do polievky pečienkové halušky, aj domáce slíže, neťaží sa mi. Kúpila som fľašku drahého vínka a pozvem Marienku. Aj slivovicu mám. Mariena na Husáka kašle, ale je účastná, a rada sa dobre naje a napije. A tak si spolu pripomenieme. A keď sa Mariene skrížia oči, vylifrujem ju domov. Sadnem si do svojho ušiakového kresla a budem dlho, predlho spomínať. Poplačem si nad tým hnusným a neúprosným časom a nalejem do seba ešte kusisko vína.

TOPlist

Súdruh Matovič je fasa súdruh

03.05.2020

No a čo …ak je chorý, nech je. Potom, čo sa spolu prebudíme, dáme si poriadneho hubana, ešte mu milo páchne z úst, a spoločne držiac sa za ruky odpochodujeme k súdruhovi psychiatrovi. On si vezme svoje lieky, pravideľnú injekciu a ja pôjdem predávať Nota Bene spolu s manželkou do podchodu. A môj premilený, dopletený Matelko sa so svojou aktovkou, poberie na úrad vlády. [...]

Matovič nám ukázal a ešte bisťu bohu ukáže . . . až ukáže

29.04.2020

Ja viem, že nasledovná fotka už obehla slovenský internet a teda vás ničím neprekvapím, aj keď korektne doložím, že sú to nohy súdruha Matoviča, počas zasadania krízového výboru. Čo je však nové, je tá skutočnosť, že súdruh nám na budúcom súdružskom krizovom zasadaní ukáže aj svojho matelka pod stolom, ako si ho obierá od cuckov, pravdepodobne spôsobených roky [...]

Anka Frňová: Václav Havel ležící, spící

02.11.2013

Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí! Tento minimalistický otčenáš som po prvý krát počula od Václava Havla, myslím že ho zarecitoval z balkóna Melantrichu, v roku 1989. Pred tým sa spôsobne uklonil a odfrkol si a odchrchľal. A pani Marta Kubišová zaspievala. Bolo to režírované a dojemné. Václav Havel vždy tvrdil, že túto riekanku vymyslel sám [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

anka

Plk. v. z. MUDr. Anna Frňová navždy odišla dňa 6. januára 2016. Pokračujeme, priatelia, síce bez Anky, ale s rovnakým súdružským zápalom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 571781x
Priemerná čítanosť článkov: 11912x

Autor blogu

Odkazy