Založ si blog

Gustáv Husák, zrodenie revolucionára

Neviem, možno sa mi to len zdá, novodobá história sa uberá dejinami v akýchsi multi-generačných skokoch v dĺžke 40, možno 50 rokoch. Potom, akoby sa všetko zmazalo, ako keď utriete školskú tabuľu, a ľudstvo začne úplne odznova. Najpodstatnejšou vecou je, aby sme sa z týchto veci vedeli poučiť, aby sme vedeli prežité veci dôsledne analyzovať.

V postupe času sa Augustínov názor na masarykovsky svet vyvíja. Od obdivu, až po úplne odsúdenie. Deti zvyknú nasiaknuť okolitými názormi. V podstate všetky deti len papouškujú, čo okolo seba počujú. Augustín je trošičku iný.

 

To je program

„Samota je dobrá“, opakuje Gustáv Husák po celý zvyšok svojho života. Samota, samota. To je program, celoživotný program, ktorý musel chtiac-nechtiac Husák prijať. V húfe nič nedocielite. Mnohí sa nechceli, nepotrebovali zamýšľať nad tým, prečo Gustáv Husák previedol tu „strašnú“ otočku na moskovských jednaniach v roku 1968. Niektorí nikdy nepochopili, že práve on, ako prvý, uznal, „že pod namierenými hlavňami tankov končí veškerá ilúzia o tom, že nám svetová verejná mienka pomôže, a že Sovieti zmenia svoje rozhodnutie.“ Od malíčka bol nútený premýšľať a veci dôsledne vyhodnocovať. Nielen deti, ale i mnohí dospelí v podstate len papouškujú, čo okolo seba počujú. Ako dáki dementi. Niektorí hovoria o zrade. Niektorí, je ich málo, hovoria o poznaní nutnosti.

Áno samota je dobrá, ponúka priestor na zamyslenie, zastavenie a vybudovanie si svojho vlastného názorového, nezávislého sveta, ktorý nikto nekontroluje. A je omnoho múdrejší, než názor, ktorý sa rodí za svetiel rámp.

 

Učiteľ chlapca podporuje

Názory dúbravského kňaza a učiteľa sa nad osobnosťou malého Gustáva, lámali. Každý mal na neho iný názor. Malý Gustík nikoho z nich nešetril. Týral svojimi všetečnými otázkami kňaza i pána učiteľa.

Zatiaľ sme len kdesi na začiatku. Triedny učiteľ navštívi otca mladého Husáka a navrhne mu, aby dal svojho syna na štúdia do Bratislavy. Otec odporuje. Nikdy ani len nepomyslel, žeby dal niektoré zo svojich detí niekedy študovať. Učiteľ je hodne presvedčivý.

Gustík nastupuje na prestížne osemročné katolícke, chlapčenské gymnázium na Grösslingove ulici v Bratislave.  Niektoré zdroje uvádzajú, že Gustáv Husák bol významným členom školskej samosprávy. Ak je pokladník školskej samosprávy významným postom, tak potom áno.

Domnievam sa, že som schopná silného sociálneho cítenia, nemôžem však akceptovať snahy, niektorých tiež-komunistov predstavovať Gustáva Husáka, ako najbiednejšieho z najbiednejších. Nikodém Husák poberá štátnu rentu vysluželca vo Veľkej vojne. Navyše poberá rentu zo sociálneho fondu pre veteránov a invalidov. Je z 80. percent nefunkčný. A ešte dostáva štátne slúžne za starostovskú stoličku v Dúbravke. Po pár sedliakoch je najmajetnejším v dedine. Je pravdou, že Gustík už od nejakých štrnástich rokov doučuje deti bohatších Bratislavčanov. Za jednu vyučovaciu hodinu obdrží 3 Kč.

 

Celkové prostredie

Augustín sa dožíva doby, kedy to v spoločnosti hodne vrie. Je ešte malým chlapcom keď vrcholí menová reforma, ktorá sa začala v roku 1919. Ľudia v Československu sa vadia, akoby sa malo nové platidlo volať. Frank? Sokol? Hospodársky sa krajina začne zviechať. Darí sa najmä v českej časti spoločného štátu Čechov a Slovákov. Prosperita. V roku 1921 vzniká KSČ. Prebieha poľnohospodárska reforma. 600 000 bezzemkov obdrží bezplatne po jednom hektári pôdy. Slováci velebia Čechov. Česi navrhujú, aby bol všetok priemysel presťahovaný do českej časti štátu a poľnohospodárska základina, aby bola ponechaná na Slovensku. Komunisti toto rázne odmietajú, chcú aby sa priemysel i poľnohospodárstvo rovnomerne situovali po celom štáte. Je prijatý „gumový“ zákon. Ministra Rašína zastrelil v roku 1923 anarchista. „Gumový“ zákon bol opakovane zneužitý proti komunistom. V tomto období je Cirkev nútená k podpisovaniu tzv. lojálnosti štátu. Väčšina cirkevných hodnostárov nesúhlasí s novými pomermi. Podpisovať musia úradníci a učitelia.

V roku 1922 Béla Tuka napadá existenciu Československa. Presvedčivo argumentuje, že bola porušená Pittsburska dohoda. Tá počítala s absolútnou autonómiou Slovenska v rámci Spoločného štátu. Táto autonómia sa mala, podľa tajnej prílohy, realizovať do desiatich rokov, od založenia ČSR. Do roku 1928.

Mladý Gustáv Husák pozorne sleduje všeobecnú situáciu v krajine. Navštevuje už ako mladík knižnicu vo svojej dedine i v škole v Bratislave a pozorne číta. Všetko. Debatuje o veciach s otcom, keď sa ten vráti zo starostovského úradu. Na niektoré veci majú rozdielne názory. Živo sa zaujíma o dianie v Československu. Počúva škriepky chlapov a zápalisto debatuje so svojimi spolužiakmi. Snaží sa vo všetkom zorientovať. Jeho malebná, nežná, tichá a spokojná dedinka maskuje celkové pomery, ktoré v štáte vládnu. Augustínovi je tesno. Chce do sveta. Niečo vykonať, zmeniť a zlepšiť svet. Poľudštiť ho. Vidí denne biedu okolo seba. Osamelé matky s deťmi, bez otcov, ktorí zahynuli vo Veľkej vojne. Všetko pozorne sleduje. Túži zmeniť a zlepšiť svet.

 

Súdruh Matovič je fasa súdruh

03.05.2020

No a čo …ak je chorý, nech je. Potom, čo sa spolu prebudíme, dáme si poriadneho hubana, ešte mu milo páchne z úst, a spoločne držiac sa za ruky odpochodujeme k súdruhovi psychiatrovi. On si vezme svoje lieky, pravideľnú injekciu a ja pôjdem predávať Nota Bene spolu s manželkou do podchodu. A môj premilený, dopletený Matelko sa so svojou aktovkou, poberie na úrad vlády. [...]

Matovič nám ukázal a ešte bisťu bohu ukáže . . . až ukáže

29.04.2020

Ja viem, že nasledovná fotka už obehla slovenský internet a teda vás ničím neprekvapím, aj keď korektne doložím, že sú to nohy súdruha Matoviča, počas zasadania krízového výboru. Čo je však nové, je tá skutočnosť, že súdruh nám na budúcom súdružskom krizovom zasadaní ukáže aj svojho matelka pod stolom, ako si ho obierá od cuckov, pravdepodobne spôsobených roky [...]

Anka Frňová: Václav Havel ležící, spící

02.11.2013

Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí! Tento minimalistický otčenáš som po prvý krát počula od Václava Havla, myslím že ho zarecitoval z balkóna Melantrichu, v roku 1989. Pred tým sa spôsobne uklonil a odfrkol si a odchrchľal. A pani Marta Kubišová zaspievala. Bolo to režírované a dojemné. Václav Havel vždy tvrdil, že túto riekanku vymyslel sám [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

anka

Plk. v. z. MUDr. Anna Frňová navždy odišla dňa 6. januára 2016. Pokračujeme, priatelia, síce bez Anky, ale s rovnakým súdružským zápalom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 573097x
Priemerná čítanosť článkov: 11940x

Autor blogu

Odkazy