Založ si blog

Anka Frňová: Výročie narodenia Gustáva Husáka

Nie nechcem a nebudem otravovať, len si trošku pripomeniem. Pri všetkých tých úmrtiach, Václav Havel, Josef Škvorecký, aspoň jedno narodenie. Výročie. Dnes uplynie 99 rokov od narodenia prezidenta spoločného štátu, Čechov a Slovákov, Dr. Gustáva Husáka. Jeho odchodom z pražského hradu, pred dvadsiatimi dvomi rokmi, nastala v našich dvoch republikách zmena politickej klímy. Ta, do dnešného dňa nedovolila zmysluplne, pravdivo a vedecky zhodnotiť pôsobenie Gustáva Husáka. Nielen pragmaticky, ale aj ľudsky sa zamyslieť nad jeho životom a prínosom, pre budúce generácie. Verím, že nastane doba, ktorá to raz, jedného dňa, dovolí. Pravdou je, že dodnes nejestvuje ucelená monografia o tejto významnej osobnosti našich novodobých dejín.

Utreli ho a zabalili

Gustáv Husák sa narodil v nočných hodinách. 10. januára 1913. Vonku bolo naváľaného snehu. Chlapec sa narodil doma, pod zdravotným dozorom Dúbravskej babice. Otec Nikodém Husák (32) nervózne prestupoval pred vchodom do domu. Jeho verná manželka,  31 ročná Magda Husáková, dievčenským menom Fratričová, ležala v posteli spotená a tlačila, ako len mohla. Babica Maňkových sedela vedľa nej a starostlivo jej utierala pot z čela.  Pôrod bol ťažký. Babica už-už premýšľala nad tým, že pošle otca po doktora do Bratislavy. Nakoniec to predsa len povolilo a chalanisko sa ocitol na svete.  Poutierali ho a dali mu meno Augustín. Vonku sa neudialo žiadne znamenie, nič pozoruhodné, len snáď to, že babici sa prevrhol  kastról s horúcou vodou na zem. Zaujímavé bolo, že chlapca ten zvuk nevystrašil. Utreli ho a zabalili do zavinuvačky a podali matke Magdaléne do postele. Otec Nikodém si naliali pálenky.

Vzal chabinu do ruky a šiel do Bratislavy

Nikodém Husák bol chlap, ako hora. Bol robotníkom v neďalekom kameňolome. Niekoľko krát ho z roboty vyhodili, ani nevedel prečo, po čase ho však zase vzali späť. Raz vytiahol spod kamenia ťažko doráňaného kamaráta, bola z neho kalika, ale chvalabohu, prežil. Nedá sa povedať, že by rodina hladovala, to nie, ale vyskakovať si tiež nejako nemohli. V roku 1914 matka Magda umiera. Azda to súviselo s posledným pôrodom. Neustále po poslednom pôrode krvácala. A možnože šlo o krvnú embóliu, dnes už sa s určitosťou nedá povedať. Po smrti tu zanechala len ročného Augustína. Starostlivosť o neho prevezme Štefka, jedna zo starších sestier malého Gustáva a hlavne ich babka. Otec Nikodém rukuje do Veľkej vojny. Vracia sa z nej ako invalida.  Renta, vojnového veterána a invalidu, spolu so starostlivosťou širšej rodiny, pomáhajú zabezpečiť ich potreby. Nikodém Husák vidí, že v rodnej Dúbravke je viac rodín, ktorých otcovia sa vrátili z Veľkej vojny a sú bez akéhokoľvek zabezpečenia. Mnohým vo vojne padol otec a zostali vdovy s kopou deciek, bez otcov. Nikodém Husák vezme chabinu do ruky, nasadí si klobúk, má problémy s chôdzou, rana z vojny, a ide do neďalekej Bratislavy. Poza humna dedinčanov to má kúsok. Tu napomôže viacerým Dúbravčanom k rente za vysluželstvo vo vojne. Dúbravčania si ho aj za toto zvolia za richtára. Bol čestným a starostlivým richtárom. Spolu s Martinom Grančom získali v Bratislave peniaze na výstavbu školy v dedine. Dnes tam sídli obecný úrad. A nielen to, vybudovali aj dedinský obchod. Pretože magacín patril celý dedine, dalo sa z neho pomáhať aj tým najbiednejším z dediny. Dnes je tam kino a materská škôlka. Pozemky pod školou a obchodom vtedy darovali dedinčania.

Cítil, že jej dlží veľa

Keď bol Gustáv Husák 9 rokov zatvorený, bola to práve Štefka, jeho staršia sestra, ktorá sa starala o jeho dvoch synov, Jána a Vladimíra. Aj jeho rodine, kým bol áreštuvaný, boli vyvlastnené pozemky, ako komukoľvek inému. Rodina bez neho hodne strádala. Husák po celý čas, čo bol generálom strany a prezidentom ČSSR, trávieval Vianoce na Slovensku. V dopoludňajších hodinách štedrovečerného dňa, vždy navštevoval tetu Štefku. Starí Dúbravčania dobre vedeli. Jedol s ňou pupáčiky pomáčané v mlieku posypané makom a obliate horúcim maslom. Cítil, že jej dlží veľmi veľa. Keď od nej odchádzal, nežne ju vždy bozkal na líce.

TOPlist

Súdruh Matovič je fasa súdruh

03.05.2020

No a čo …ak je chorý, nech je. Potom, čo sa spolu prebudíme, dáme si poriadneho hubana, ešte mu milo páchne z úst, a spoločne držiac sa za ruky odpochodujeme k súdruhovi psychiatrovi. On si vezme svoje lieky, pravideľnú injekciu a ja pôjdem predávať Nota Bene spolu s manželkou do podchodu. A môj premilený, dopletený Matelko sa so svojou aktovkou, poberie na úrad vlády. [...]

Matovič nám ukázal a ešte bisťu bohu ukáže . . . až ukáže

29.04.2020

Ja viem, že nasledovná fotka už obehla slovenský internet a teda vás ničím neprekvapím, aj keď korektne doložím, že sú to nohy súdruha Matoviča, počas zasadania krízového výboru. Čo je však nové, je tá skutočnosť, že súdruh nám na budúcom súdružskom krizovom zasadaní ukáže aj svojho matelka pod stolom, ako si ho obierá od cuckov, pravdepodobne spôsobených roky [...]

Anka Frňová: Václav Havel ležící, spící

02.11.2013

Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí! Tento minimalistický otčenáš som po prvý krát počula od Václava Havla, myslím že ho zarecitoval z balkóna Melantrichu, v roku 1989. Pred tým sa spôsobne uklonil a odfrkol si a odchrchľal. A pani Marta Kubišová zaspievala. Bolo to režírované a dojemné. Václav Havel vždy tvrdil, že túto riekanku vymyslel sám [...]

Moulin Rouge

Vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge v Paríži sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

anka

Plk. v. z. MUDr. Anna Frňová navždy odišla dňa 6. januára 2016. Pokračujeme, priatelia, síce bez Anky, ale s rovnakým súdružským zápalom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 573414x
Priemerná čítanosť článkov: 11946x

Autor blogu

Odkazy